Успешно Онлайн присъствие:

12 важни Въпроса
които да зададем преди
да изберем Уеб Дизайнер

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР​
@ijeab via Twenty20

С едно търсене в Google ще откриете много уеб агенции с многобройни обещания, а използваните терминологии нерядко се оказват объркващи и заблуждаващи.
Изборът на уеб дизайнер играе решаваща роля в това, до колко готовият сайт ще ви се хареса и до колко процесът на работа ще бъде приятен.

Добре е да организирате срещи с избрани от вас агенции/уеб дизайнери за да придобиете представа за техните идеи и ценности. На тези срещи е важно да задавате точните въпроси. Отговорите им ще ви помогнат да направите и правилният избор на уеб дизайнер, който да преобрази вашето онлайн присъствие. 

Тук съставихме за вас списък с 12 въпроса, които задължително да зададете на агенцията или разработчика преди да вземете решение да работите заедно по създаването на вашият нов бизнес уеб сайт. Да започваме!

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

1. Използвате ли система за управление на съдържанието? Ако да, каква?

Photo by Fikret tozak on

Какво всъщност е система за управление на съдържанието (CMS)?
Това е вид софтуер, използван за създаването и редактирането на дигитално съдържание, като динамични уеб сайтове. 

Съществуват различни видове CMS с отворен код, като към момента най-разпространена от всички е WordPress.
Тези системи за управление на съдържанието са добър избор, в случай че нямате собствен IT отдел, който да се грижи за поддръжката и актуализациите на сайта. Дават ви свободата да премествате съдържанието от един уеб хостинг доставчик към друг, да сменяте разработчика на сайта, ако не сте доволни по някаква причина от настоящият и евентуално, да правите промени по съдържанието напълно самостоятелно. 

Другият вариант са персонализираните системи за управление на съдържанието. 
Те или се разработват специално за даден проект, по комплексни изисквания на клиента. Или дадена агенция е създала такава система и работи с нея по всички свои проекти. 

Имайте предвид, че ако решите да добавите функционалност към уебсайта си и използвате персонализирана система за управление на съдържанието, може да получите отговор като „Това в момента не се поддържа“ или „Можем да го направим по поръчка срещу допълнително заплащане“.

Третият вариант е изработка на сайт без CMS. Тези сайтове изискват доза познания и съдържанието в тях не може да се променя лесно от човек без опит в сферата. 

Ако държите да имате пълна свобода и контрол над сайта си, съветваме ви да изберете уеб дизайнер който да създаде сайт базиран на CMS с отворен код – 
WordPress, Joomla, Magento, PrestaShop и други. 

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

2. Дизайна на сайта ще бъде ли уникален или ще използвате готови теми?

Уеб агенциите често предлагат както изграждането на персонализиран/уникален дизайн, така и уебсайтове изготвени по готови шаблонни теми.
Добре е да знаете разликата между двете, преди да вземете решение кой вариант е най-подходящ за вашите нужди и цели.

Сайтовете базирани на готова тема/шаблон, имат основно 2 плюса:
– по-изгодни са финансово
– изискват сравнително по-малко работа, следователно публикуването на сайта се случва бързо.

Макар готовите шаблонни теми да звучат като рентабилен вариант, те далеч не са най-добрият избор. Една готова тема се разработва с идеята да бъде евтина, продавана многократно и да се използва от разновидни индустрии. Така нейният код е претъпкан с дузина функционалности от които никога няма да имате нужда. 
Защо това е лошо? Тези допълнителни функционалности правят сайта по-бавен и по-труден за SEO оптимизиране. 

Ако вашата цел е да представите бизнеса си по уникален начин, без да се мъчите твърде много с оптимизациите за зареждане и SEO по сайта, изберете уеб дизайнер който може да ви предложи 100% уникален дизайн. 

Уникален уеб дизайн
@ijeab via Twenty20

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

3. Правите ли проучване на бизнес средата преди да създадете дизайна на сайта?

Успешният уебсайт изисква задълбочено проучване на бизнес средата, индустрията и конкуренцията много преди изграждането на концепция за дизайн на сайта.

Важно е да партнирате с разработчик, който ще отдели нужното време да се запознае с пазара, клиентите и нуждите ви. Само така ще получите визия представляваща бизнесът ви по най-добър начин.
Отговорът на този въпрос ще ви покаже дали отсреща стои професионалист, който има за цел да превърне сайта ви в успешен такъв.

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

4. Как уеб дизайнът ще ми помогне да постигна целите си?

Този въпрос изисква дизайнерът да говори конкретно за това как лично той може да помогне на вашият бизнес. Ще забележите различни отговори и със сигурност някой, който подхожда към работата с вас от гледна точка на „Искам само да спечеля пари“, ще се спъне тук. Може да получите бегли отговори, от рода на: увеличени продажби, защото вашият сайт ще изглежда добре; а може и изобщо да не могат да ви отговорят.

Уеб дизайнер, който има за цел да ви помогне да успеете и развиете бизнеса си в онлайн пространството, ще може да отговори с увереност на този въпрос, като посочи как предложените функционалности ще бъдат наистина във ваша полза.
Не се притеснявайте да задълбавате в тези подробности.
Чрез тях ще отсеете голяма част от неподходящи кандидати.

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

5. Колко ревизии на дизайна могат да се направят?

Като клиент, задължително трябва да сте очаровани от готовият уеб сайт, а уеб дизайнерът трябва да може да ви го предостави. Наше скромно мнение е, че отговорът на този въпрос е редно да наподобява:
“Толкова ревизии, колкото са необходими”.

Не всеки обаче процедира по този начин. Попитайте конкретно колко ревизии на дизайна са включени в цената и ще бъдат ли начислявани други суми, в случай че държите да се направи допълнителна ревизия. Така ще сте наясно от самото начало и ще избегнете неприятни ситуации в последствие.

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

6. Кой ще предоставя съдържанието на сайта?

В повечето случаи, уеб дизайнер може да ви помогне с избора на снимки, а самото писане на текст се разглежда като допълнителна услуга от Копирайтър.
За да избегнете неточности и забавяне в изпълнението на работата, обсъдете подробно кой и в какъв срок трябва да предостави съдържанието. 
Ако решите сами да напишете текста за сайта, имайте предвид че писането на качествена статия отнема по няколко часа. Хубаво е да имате една идея за текста още преди да се свържете с уеб агенция или уеб дизайнер. 

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

7. Ще използвате ли най-добрите SEO практики в процеса на разработка?

Оптимизацията за търсачки или SEO е от решаващо значение за разпространението на всеки уеб сайт и трябва да се включва в сайта още от изграждането му.
Тъй като оптимизациите и използваните технологии влияят върху позиционирането на сайта в търсачките, това строго пропорционално се отразява на новите продажби и клиенти които ще получавате.

Създаването на нов уеб сайт без да се взима под внимание SEO оптимизацията е лоша идея. Консултирайте се с вашият уеб дизайнер, за да се уверите че може да ви помогне и в този аспект.

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

8. Сайта ми ще бъде ли защитен?

@ijeab via Twenty20

Сигурността и поддръжката на сайта са критични фактори за неговите ефективност и успех. Ето и някои задължителни мерки за сигурност които да се предприемат:

SSL сертификат – той криптира информацията предавана между сървъра и посетителя. Пример: Когато посетителят попълва контактна форма, данните му ще бъдат защитени. Така дори и някой да се опита да ги извлече, не би могъл да ги прочете.

*SSL сертификата е по-скоро мярка за сигурност за посетителят отколкото за вашият сайт. Имайте предвид това, ако някой ви обещава сигурност, а единственото нещо което прави е да инсталира SSL.

– Блокиране на злонамерени ботове – така имате шанса да избегнете най-често срещаните атаки за пробив в сайта с цел инжектиране на злонамерен код или кражба на информация за достъп до сайта като потребителско име и парола.

– Използване на последни технологии и актуализирани системи – една от главните причини за хакнати сайтове в днешно време са остарели системи, не-актуализирани и неподдържани. Попитайте вашият разработчик дали може да ви помага с поддържането и актуализациите на сайта, тъй като това е неизменима част от доброто и безпроблемно функциониране на сайта.

– Защита срещу DDoS или Атака за отказ на услуга. Тук отново трябва да се подчертае важността на поддръжката на сайта, тъй като този тип атаки може да се възползва от грешки в софтуера. Може също да таргетира изтощаване ресурсите на сървъра с цел да го направи недостъпен. Опасността, която крие тази атака е огромна и не е за подценяване.

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

9. Можете ли да създадете сайт спрямо определен от мен бюджет?

Дори и разработчика да предлага определени цени на сайта си, попитайте дали може да изготви за вас персонализирана оферта.
Добронамерен професионалист в сферата може да ви консултира и посъветва какво и как да се направи, така че да получите най-добър резултат спрямо вашият бюджет.

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

10. Извършвате ли тестване на сайта преди и след лансирането му?

Представянето на вашият уеб сайт говори много на потенциалният клиент
първите впечатления са от решаващо значение.
Тестването на функционалностите гарантира, че уеб сайтът ще работи по предназначение и че потребителите ще сърфират без да попадат на технически грешки. Уверете се, че бъдещият разработчик тества системите преди да лансира сайта ви. 

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

11. Кой ще притежава правата над сайта/хостинга/домейна?

Ако изберете агенция, която също ще ви предостави уеб хостинг и домейн, добре е да знаете предварително какви права ще имате над тях. Обсъдете дали евентуално преместване на сайта при друг хостинг доставчик в бъдещ момент би било възможно. 
Така дори и да се окажете в ситуация, в която искате да се разделите със сегашният разработчик, ще имате сигурността, че няма да загубите сайта и правата си над него.

12 ВЪПРОСА КОИТО ДА ЗАДАДЕМ ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕМ УЕБ ДИЗАЙНЕР:

12. Ще получа ли гаранционна поддръжка?

За ваша сигурност е разумно след изработката на сайта да получите и гаранционна поддръжка. Така дори и да се появи някакъв проблем, поради неточно тестване, конфликт или друго, разработчика ще трябва да я отстрани без да начислява допълнителни такси.
Не всеки обаче предлага гаранционна поддръжка, така че не пропускайте да зададете и този въпрос. 

Марина E.

Марина E.

Уеб дизайнер и автор

Facebook
Twitter
LinkedIn

Разширете хоризонтите на своя бизнес чрез едно

запомнящо се иновативнo уникално онлайн присъствие.

За нас

Уеб агенция XaraDesign предлага цялостни решения в сферата на уеб дизайна, изработката и поддръжката на сайтове. За повече информация, кликнете тук.

Контакти

Работно време:
Пон - Пет 10:00 - 19:00

error:

Важно!

От 09.05.2022г. Уеб Агенция XaraDesign преустановява дейност, като няма да работи върху нови проекти и промени върху съществуващи сайтове. Консултантските дейности и всяка друга дейност свързана със създаването на нови уеб сайтове ще бъде възтановена след 31.08.2022г. 
В този период работата по техническа поддръжка няма да бъде спряна. Всички актуализации на системите ще бъдат изпълнявани в договорения срок. 
За въпроси свързани с проблеми на сайта, пишете на [email protected]