Какво е SEO?

Всичко което трябва да знаем за SEO оптимизацията

Какво е SEO? Всичко което трябва да знаем за SEO
@merakist via Unsplash

SEO касае развитието и разпространението на даден бизнес в онлайн пространствотo.

Тук ще отговорим на въпроса “Какво е SEO?” и ще ви въведем в основните аспекти на самата SEO оптимизация

По-долу ще разглеждаме следните въпроси:

1. Какво е SEO?

SEO е абревиатура на „Search Engine Optimization” или най-простичко казано – оптимизация за търсачки (като Google, Bing, Yahoo и т.н.).
Чрез SEO оптимизацията се цели подобряване видимостта на страниците в търсещите машини и следователно, увеличаване на количеството (както и качеството) на органичния трафик водещ до сайта.

През последното десетилетие, SEO се превърна в процъфтяваща индустрия. 
Сайтовете които се позиционират най-високо в търсачките, строго пропорционално получават и най-голям трафик от посетители. 
Този трафик е пряко свързан и с по-високите печалби за мнозина.

демонстриране на органични резултати в Google
*органичните резултати са тези, които се печелят чрез ефективно SEO.
За тях не се заплаща на клик.

Интересен факт: Близо 60% от хората които търсят информация в Google се насочват към първите 5 „органични“ резултати.

За да разберем точно какво е SEO оптимизацията и как тя може да бъде полезна за бизнеса, първо трябва да се запознаем с начина на работа на търсещите машини.

2. Как работят търсещите машини?

Търсачките съществуват за да откриват, разбират и организират публикуваното съдържание в Интернет. Основната им цел е да предлагат възможно най-подходящите и полезни резултати на своите потребители. Те претърсват ежедневно милиарди страници и ги оценяват по многобройни критерии, за да определят в последствие кое съдържание е най-вероятно да отговори на потребителското запитване.

пример как работят търсещите машини
Пример как за една ключова дума,
Google класира по релевантност над 29 милиона резултати за по-малко от секунда.

Работата на търсещите машини можем да обобщим в 3 основни етапа:

  • Обхождане:
    Процесът чрез който се откриват нови и актуализирани уеб страници; Извлечената информация от обхождането се обработва и съхранява в огромна база данни, позната още като Caffeine.
  •  Индексиране:
    Информацията събрана по време на обхождането се разглежда и категоризира от търсещите машини. Тук е ключовият момент, в който търсачките решават колко релевантна е дадена страница и трябва ли да бъде показвана в резултатите изобщо.
  • Позициониране:
    Всички обходени уеб страници, отчетени като подходящи и добри резултати за потребителя, биват позиционирани в търсачката.

Преди години е било достатъчно едно съдържание да се оформи около няколко ключови думи за да бъде показвано по-напред в резултатите. Днес това е само част от историята на търсачките. Всъщност претъпкването с ключови думи се разглежда като практика която цели да измами търсещите машини

Еволюцията на търсачките и това как ще се промени и SEO оптимизацията в близкото бъдеще, е една много интересна и задълбочена тема. За сега няма да я разглеждаме, а само ще отбележим, че търсачките днес са станали изключително интелигентни. Те могат да разбират смисъла на написаната информация и се борят усилено срещу хората които се опитват да “надиграят” алгоритмите. 

3. В какво се състои SEO оптимизацията?

SEO оптимизацията се състои от многобройни и разновидни действия.
Те засягат подобрения върху кода на сайта, структурата му, съдържанието му, линковете/връзките и др. . 

Трудно е да бъдат описани всички в една статия. Само за пример, Google разчита на повече от 200 критерия когато определя позиционирането на сайтовете в резултатите си. 

За да бъде максимално полезна една оптимизация, винаги трябва да се прави одит на сайта преди да се предприемат каквито и да е било мерки. Това от което се нуждае един уеб сайт, може да бъде съвсем безполезно за друг, а в някои случаи дори да навреди. 

SEO се свързва пряко (и смеем да твърдим – главно) със съдържанието публикувано в сайта. Все пак, това което публикуваме онлайн се прави от хора за хора и колкото по-стойностно и уникално съдържание се предоставя на аудиторията, толкова по-вероятно е търсачките да позиционират сайта на по-предни позиции. 

С това на ум, SEO не е само техническа работа върху сайта и градене на връзки/линкове. SEO трябва да анализира в дълбочина какво хората търсят и какво искат да намират в търсачката за дадена сфера, когато се цели дългосрочен успех в позиционирането.

Работата на SEO специалистите се състои в това да помагат на търсачките по-лесно да намират и разбират съдържанието от сайта, като следват одобрени практики. 

В следващия параграф ще разделим SEO оптимизацията на 3 секции, като ще опишем в тях най-важните аспекти и критерии за спазване.

Vidove SEO - tehnicheska SEO optimizaciya

4. Видове SEO оптимизации

Както вече разбрахме, SEO е простичко и лесно разбираемо понятие. Зад SEO оптимизацията обаче се крие комплексна работа и задълбочени анализи върху всеки един аспект от уеб сайта. 

SEO оптимизацията се разпределя на 3 вида:

а) Техническа SEO оптимизация:

Техническата SEO оптимизация се прилага от самото създаване на сайта (взима се под внимание още преди да е публикуван уеб сайтът). 
Тя е основата върху която се изграждат последващи стратегии за SEO оптимизиране. Целта на този вид оптимизация е да направи сайта достъпен за индексиране и лесен за разбиране от търсачките, като следва всички технически препоръки. 

Когато се прави техническата SEO оптимизация, се работи върху следните аспекти:

б) Вътрешна SEO оптимизация (или On-page SEO):

Във вътрешната SEO оптимизация включваме подобрения и оптимизации които се правят директно върху дадена страница и нейното съдържание.
Този вид оптимизация не касае подобренията по цялостната структура на сайта.
Вместо това, on-page SEO се фокусира върху отделните страници. Тук подборът на ключовите думи и тематиката на съдържанието е от изключително значение.

Вътрешната SEO оптимизация включва подобрения по:

в) Външна SEO оптимизация (или Off-page SEO):

Във външната SEO оптимизация включваме всички действия, които се предприемат извън уеб сайта.
Този тип оптимизация помага на търсачките да разберат какво е мнението на другите за вашия продукт, услуга или уебсайт. Външните препратки от други стойностни сайтове сигнализират за авторитет.

Off-page SEO включва действия като:

Макар че изграждането на връзки лежи в основата на Off-page SEO,
трябва да споменем, че съществуват правила които не бива да нарушаваме.
Ако използвате методи, които не отговарят на Указанията на Google и в даден момент бъде засечено рязко увеличение на броя на входящите връзки към сайта, тези връзки могат да предизвикат ръчен преглед от страна на търсачката. След което много лесно може да се окажете изправени пред наказание и дори сайта да бъде де-индексиране от страна на Google или други търсачки.

В повечето случаи, такива наказания са свързани точно с изграждането на линкове от директории и сайтове които са некачествени, засечени като спам и/или са правени срещу заплащане. 

С други думи, ако искаме да следваме насоките на Google, връзките от други източници сочещи към сайта, трябва да бъдат „спечелени“ натурално. Тоест, читателят да намери за стойностно и полезно съдържанието, което сте публикували и по свое собствено желание да го сподели или включи в своя собствен уеб сайт.

Повече за правилното градене на връзки и съветите от Google може да видим тук

Интересен факт: Удобните за мобилни устройства уеб страници се класират на по-високи позиции в резултатите от мобилното търсене през Google.

5. Кой вид SEO оптимизация е от най-голямо значение?

видове SEO по важност

Начинът по който целият сайт се структурира от самото му създаване е строго обвързан с техническата SEO оптимизация. Липсата на подходяща структура и техническа оптимизация често води и до липса на позициониране в търсачките.
Казано на кратко, без фундаменталната техническа оптимизация, колкото и средства да се влагат в последваща вътрешна и външна SEO оптимизация, не бихме достигнали най-оптималните и желани резултати.

Нашата препоръка е да се фокусирате първо върху техническата SEO оптимизация, още от съмото създаване на уеб сайта. Само след като тя е усъвършенствана, насочете вниманието си към вътрешната SEO оптимизация. Междувременно можете да работите и по външната SEO оптимизация, като създавате и поддържате профили в социалните мрежи и набирате популярност на вашата марка и бизнес сред хората чрез други канали.

6. Кога се виждат ефектите от SEO оптимизацията?

Вероятно най-често срещания въпрос, който хората задават на SEO експертите е: “Кога ще започне да работи SEO?“. Напълно разбираемо, като собственик на сайт бихте очаквали окончателен отговор на този въпрос. За съжаление, конкретика не може да се дава и най-близкият до истината отговор, който може да се предостави е: Зависи.  

Зависи от много фатори като: от колко време съществува уебсайтът Ви, с каква структура е уебсайтът, колко и какъв тип съдържание има в него, профилът му на връзки/линкове, конкуренцията в бранша и много други. Няма как се конкретизира нещо след като има толкова много променливи. 

Немалък брой компании подценяват времето и финансите, необходими за да започне SEO да дава резултати. Някои започват оптимизацията с правилната стратегия и по правилния начин, но се отказват едва след 2 – 3 месеца, базирайки това свое решение на нещо като: „Просто не получавахме нужните резултати, за да оправдаем разходите.“ Подобно мнение говори как тези компании са започнали да инвестират в SEO с напълно нереалистични очаквания и поради тази причина са останали разочаровани. 

До някаква степен отговорни за такава заблуда сасамите SEO специалисти. Като правят гръмки обещания или просто не влизат в подробности какво е SEO и как точно работи, понякога оставят впечатление че резултатите са бързи и гарантирани. 

В тази връзка, Ganbox имат много интересна статия, с която разбиват някои от грешните разбирания за SEO: 7 неща, които не знаете за SEO и оптимизаторите

И сега да се върнем към въпроса: Кога да очакваме резултати от SEO оптимизацията? Като приблизително реалистична прогноза, може да очакваме по-значими резултати от оптимизациите след около 5/6 месеца продължителна работа. 

Следвайки всички одобрени практики, рядко могат да се отбележат резултати през първите 3 месеца, дори и в SEO оптимизацията да е инвестиран “здравословен” бюджет с правилна стратегия. 

Интерестн факт: според изчерпателния статистически анализ на Тим Соулоедва 5,7% от всички новоиздадени страници стигат до топ 10 на Google в рамките на една година.

Когато сме наистина наясно с отговора на въпроса “Какво е SEO“, разбираме че в SEO сферата не могат да се дават гаранции. Така ще си помогнем да правим съзнателни решения и да избягваме онези “специалисти” които гарантират бързи резултати с минимална инвестиция. Те по-скоро биха навредили в дългосрочен план, отколкото да помогнат. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

SEO е дългосрочна маркетингова тактика и като такава, не трябва да се разглежда като начин за бързо генериране на продажби. С правилната инвестиция и план за действие, SEO резултатите ще растат с течение на времето. 

Ивайло Д.

Ивайло Д.

SEO експерт

Facebook
Twitter
LinkedIn