Уеб дизайн

Какво е Уеб Дизайн
(и защо е важен)?

какво е уеб дизайн
@bradneathery via Twenty20

1. Какво е уеб дизайн?

Под уеб дизайн се има предвид цялостният облик и усещане на един уеб сайт.
Това е процесът на планиране и изграждане на елементите – структура, оформление, изображения, цветове, шрифтове и графики.

Тези елементи определят начина, по който уебсайтът изглежда, какво усещане предоставя и как работи на различните видове устройства.

Самият уеб дизайн не касае реалната разработка на уеб сайта и той се разграничава от уеб разработката (действителното кодиране което кара уеб сайта да работи).

Уеб дизайнерите работят върху идеите на клиета и ги превръщат в макет, който показва как ще изглежда бъдещият уеб сайт. Можем да кажем, че уеб дизайнерите се справят с творческата част от проектирането на един уеб сайт.
Уеб разработчиците – или програмистите – вземат макета, направен от уеб дизайнера и технически създават сайта, за да може той да се показва и работи оптимално в мрежата.

адапривен уеб дизайн
@ijeab via Twenty20

Интересен факт: Уеб дизайнът до 2010г. бе фокусиран върху проектирането на уеб сайтове за настолни компютри и браузъри. С напредването на технологиите и масовата употреба на смарт телефони от средата на 2010 г., дизайнът за мобилни и таблетни браузъри става все по-важен.
Днес адаптивният дизайн е задължителен. 

2. Защо уеб дизайнът е важен?

Първите впечатления наистина имат значение. Не можем да спрем да подчертаваме този факт: ако нямате силно присъствие в мрежата, слагате спирачка на развитието на своя бизнес онлайн.

В наши дни хората масово търсят бизнеси и продукти онлайн, дори преди да се запътят към физическа локация. Търсят ревюта, информация, сравнения и какво ли още не. Ако един бизнес не е крачка пред конкуренцията в своето онлайн присъствие, то той определено може да загуби част от тези клиенти които са останали с не добро впечатление от онлайн присъствието или просто не са открили бизнеса в интернет.

Как уеб дизайна може да помогне да спечелите клиенти?

Тъй като уеб дизайнът играе голяма роля във възприятието у хората за даден бизнес, той може да бъде ефективно използван за да подбуди интереса на посетителите. Добре направеният и смислен уеб сайт трябва да олицетворява това, което бранда желае да предаде на аудиторията си. Само така може да се извлече всяка полза от онлайн присъствието.

На уеб дизайна и изработката на уеб сайт, трябва да се гледа като на мощно маркетингово средство. Тъй като сайта изгражда първото и незаменимо впечатление у посетителите, много от тях биха взели категорично решение, дали това което предлагате заслужава вниманието им само няколко секунди след като страницата зареди.

защо уеб дизайнът е важен
@ijeab via Twenty20

Интересен факт – Извършвани са редица проучвания за това как уеб дизайнът влияе на аудиторията. Факт е, че почти 50% от хората посочват уеб дизайна като най-важен фактор, определящ дали да се доверят на дадена компания или не. 

Неоспоримо е, че добрият дизайн сигнализира за качество, задържа вниманието и привлича нови клиенти.

3. Как изглежда добрият уеб дизайн?

Добрият уеб дизайн не е субективен, както би могло да бъде при други визуални изкуства. Тук границата между „добър“ и „лош“ уеб дизайн е много ясно дефинирана. Един добре проектиран уеб сайт е уебсайт, който перфектно създава изживяването, което посетителите търсят.

Уеб дизайнът, който работи, е уеб дизайн, който води до конверсии. На технически език „конверсия“ означава да накарате потребителя да предприеме конкретно действие.
Конверсиите могат да бъдат от всякакъв вид, като например регистрация за бюлетин, извършване на покупка, обаждане, откриване на акаунт и т.н. .

Много уеб страници се проектират семпло, без излишни елементи които биха могли да разсеят или объркат потребителите. Тъй като ключовата цел в резултата на уеб дизайнера е сайт, който печели и укрепва доверието на целевата аудитория, премахването на колкото се може повече потенциални точки на разочарование от потребителя е критично съображение.

4. Уеб дизайн: какво не работи във ваша полза?

Разгледахме какво е добрият уеб дизайн. Сега нека поговорим малко за това, което не е.

Като общо правило посетителите не трябва да извършват сложни действие, дълги търсения и като цяло объркваща последователност от кликвания, за да намерят желаното съдържание на вашият уеб сайт. Цялото преживяване при използването на даден уеб сайт трябва да бъде опростено и интуитивно.

Ето и три елементарни примера:

Нагледно, дори и най-малките детайли влияят на посетителите и на това как те възприемат даден бранд. Неглежирайки уеб дизайна и дори само част от него, един бизнес не би могъл да разгърне своя пълен потенциал на развитие в онлайн пространството.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Какво е Уеб дизайн? –  изкуството да се създава визията и усещането, търсени от целевата аудитория. Уеб дизайнът помага на бизнесите да представят по най-добър начин своята идентичност. Успешното онлайн присъствие е мощно маркетингово средство което има потенциала да разрастне бизнесът Ви значително.

Не бива да го неглижирате, ако успехът е Ваш приоритет.

Марина Е.

Марина Е.

Уеб дизайнер

Facebook
Twitter
LinkedIn